Køb af baby tyngdedyne til dit barn - ting du skal tænke over før du køber

Hvis det er første gang du hører om begrebet tyngdedyne, så skal du ikke fortvivle, selv om den har eksisteret længe, så er det ikke noget der snakkes meget om rundt om middagsbordene, men det er faktisk synd, for den kan virkelig noget.

Formålet med dem var til at starte med at forbedre nattesøvnen, men ikke nok med det, så skulle de også kunne gøre en forskel for folk der led af stress- eller angstrelaterede lidelser.

Det de oprindeligt skulle hjælpe på, det var at gøre livet bedre for børn der led af autisme eller ADHD, men nu kan du få tyngdedyner til alle, af den årsag at det nu kan forbindes mere med begrebet wellness, og dermed at det handler om at have det godt, eller rettere at have det bedre, og på den måde at forbedre din egen søvn, også uden at du har en diagnose.

En speciel variant er en baby tyngdedyne, der hjælper det lille barn med at finde tryghed og ro, og skabe den tryghed der er brug for, specielt når baby skal sove i sin egen seng, hvor mors trygge favn skal skiftes ud med en tryg dyne - lidt ligesom en Nonomo hængevugge kan hjælpe den lille ved at vugge let.

Hvad er en tyngdedyne?

Selve formen er som en normal dyne, men hvor fyldet i de almindelige dyner normalt er fiber eller dun, så er fyldet i en tyngdedyne normalt kugler der består af perler, glas eller plastic, som også er suppleret med noget varmende fyld.

Kuglerne giver ikke nogen forstyrrende elementer om natten, dynerne er lavet sådan, at kuglerne er fordelt og syet ind i dynen, så der bliver ligevægt, og de dermed ikke samler sig i den ene side.

Tyngdedyner kan købes, så der kan blive påsat ekstra længde, hvilket er smart, hvis dynen skal følge et barn der vokser, så du ikke behøver at anskaffe en helt ny dyne når barnet vokser.

Formålet er at barnet føler tryghed, fordi dynen smyger sig om kroppen, hvilket giver komfort og støtte, uanset hvordan barnet ligger om natten, det giver et jævnt pres på kroppen, som gør at søvnen bliver mere rolig og stabil, så barnet får en bedre og mere tryg søvn.

Hvorfor virker en tyngdedyne som den gør?

Dynerne blev lavet til børn der havde svært ved at finde ro og slappe af ved sengetid, og det dynerne giver, det er at kroppen finder ro, og hjernen slapper af, fordi der opnås en stimulering af centralnervesystemet.

Det fungerer lidt lige som de dyner man havde i gamle dage, som virkelig var tunge, fordi man var nødt til at spare på varmen, og begrebet natsænkning betød at temperaturerne i sovekammeret til tider var så lave, at alt andet end en tung dyne ville betyde at du ville fryse, og derfor lå de tæt til kroppen og gjorde at du blev liggende i varmen.

Du bliver "krammet" af dynen mens du sover, men uden at du går til af varme, sådan en form for dybdepres, som er med til at forøge mængden af melatonin, som er det stof der gør os søvnige og afslappede, hvilket er grunden til at det kaldes for søvnhormonet.

Er en tyngdedyne det rigtige for dit barn?

Det kan lyde som om en tyngdedyne er det rigtige i ethvert tilfælde, men du skal alligevel tænke over nogle ting før du kaster dig ud i et køb, lige som med alle andre ting der er vigtige her i livet.

For det første er tyngdedyner normalt noget der koster en del mere end andre typer af dyner, de kan godt løbe op i priser der ligger på flere tusinde kroner, og dermed skal du være opmærksom på at det ikke nødvendigvis er tilgængeligt for alle forbrugere.

Det hele står og falder med hvad du gerne vil have ud af tyngdedynen, og du vurderer at prisen for den, står mål med det du kan opnå ved at købe den.

Noget andet er at du skal vælge en tyngdedyne der passer til dit barns vægt, hvor forholdet skal være at dynen skal veje ca. 10% af din kropsvægt, så hvis barnet vejer 25 kg, så skal dynen veje ca. 2,5 kg, vejer barnet 50 kg, så skal dynen veje 5 kg, kan du ikke få noget der svarer til 10%, så vælg den tungere variant der stemmer nogenlunde.

Dog er det vigtigt at fremhæve, at det ikke anbefales at bruge tyngdedyner til børn under 2 år, fordi risikoen for sundhedsskader er for stor.

Vær klar til en anderledes oplevelse med en tyngdedyne

Hvis du eller dit barn er vant til at sove med en normal dyne, så skal du eller barnet også tænke på at det bliver en del anderledes for jer at prøve at sove med en tyngdedyne, alene på grund af vægten, fordi den er meget tungere end en normal dyne, hvilket betyder at du godt kan opleve at du i starten kaster den af dig om natten, men det stopper igen.

Tænk også gerne over materialevalg, specielt hvis du har en sart hud, eller bare ikke kan tåle alle materialer, og der er du heldig, for en tyngdedyne kommer i mange materialer, hvilket kan være polyester, mikrofiber, flannel eller bomuld, samtidig kommer de i en række forskellige farver og mønstre, så du kan få det lige så eksotisk som du gerne vil have det.

Dog er det også sådan, at jo bedre et materiale du får dynen i, jo mere koster den, men der følger vægten så også med op, hvor hovedreglen er at jo tungere, desto dyrere.

Hvilket indhold vil du have i din tyngdedyne?

Hvis du vil have noget der minder mest om det du kender fra andre typer af dyner, så skal du vælge en tyngdedyne der sammen med kugler eller perler har noget bomuld eller fiber som fyld, det vil gøre at forskellen ikke bliver så markant.

Du kan også gå med en dyne der kun har perler eller kugler, det gør oplevelsen noget mere intens, men den slutter også mere tæt rundt om kroppen.

Når det kommer til størrelsen, så skal du tage en dyne der er større end dig selv, fordi det er vigtigt at kunne blive dækket helt af dynen, for at kunne opleve den bedste effekt af det fyld du har valgt.

Husk også at vælge en variant der kan vaskes i vaskemaskine, for du undgår ikke at den bliver beskidt med tiden, og der vil du blive glad for at kunne smide den i en maskine.

Hvor skal du købe din tyngdedyne?

Spørgsmålet er hvor du skal gå hen for at købe din kommende tyngdedyne? Det er ikke fordi det er noget du bare kan gå ned for at finde i en forretning, og der er ikke nogen fabrikant du kan henvende dig til, som er den førende på markedet, så det kan være en forudsætning for dig at du skal købe den over nettet, som er helt normalt i udlandet, og der er vi nok i Danmark lidt bagud i forhold til både at producere og købe.

Men det er noget du og dit barn bliver glad for i længden, det er der ingen tvivl om.

Menu
Top